centrale as centrale as         
 
 
 
 
    
Adverteren bij Daisycon
Onteigening voor Centrale As duurder voor provincie
maandag 24 augustus 2015 Burgum

De provincie Fryslân moet een man uit Burgum die uit zijn huis werd gezet voor de aanleg van de Centrale As, volledig vergoeden in de kosten van een nieuwbouwwoning. Een (veel lagere) schadevergoeding voor de aankoop en verbouwing van een bestaand huis is niet voldoende, zo heeft de rechtbank Noord-Nederland onlangs bepaald. De uitspraak, waardoor de provincie zo'n 80.000 euro extra moet betalen aan de man, heeft mogelijk ook gevolgen voor toekomstige onteigeningen.
De zaak draaide om de bewoner van een woonboerderij aan de Hillamaweg in Burgum. De man onderhandelde lang met de provincie, maar toen ze er niet uitkomen besloot de provincie zijn woning via de rechter te laten onteigenen. In april vorig jaar gebeurde dat en vijf maanden later moest de Burgumer zijn huis aan de Hillamaweg gedwongen verlaten. De definitieve vergoeding voor de onteigening moest toen nog worden bepaald.
Tijdens de onderhandelingen kocht de Burgumer al een stuk grond aan de Monnikenweg, enkele kilometers verderop. Hij wilde daar een nieuw huis bouwen. De man eiste nu bij de rechter een volledige vergoeding voor de gedwongen verhuizing en de nieuwbouw van de woning, in totaal volgens deskundigen 456.000 euro.
De provincie vond dat de man een ander huis had kunnen kopen en dat verbouwen tot een vergelijkbare woonboerderij, iets wat al met al 80.000 euro goedkoper zou zijn. Volgens de provincie had de man er zelf voor gekozen een nieuw huis te bouwen en was een vergoeding voor de goedkopere oplossing voldoende. Ze wees ook op enkele bestaande huizen die geschikt zouden zijn.
De man stelde bij de rechter echter dat hij dichtbij Burgum wilde blijven wonen. Hij zag daarom de alternatieven niet zitten. Hij kreeg gelijk van de rechter en moet nu worden vergoed voor de volledige nieuwbouwkosten van 456.000 euro. Bovendien moet de provincie alle juridische kosten betalen die de Burgumer heeft gemaakt, al met al ruim 45.000 euro.
Gedeputeerde Sietske Poepjes laat in een schriftelijke verklaring via een woordvoerder weten dat de uitspraak mogelijk consequenties heeft voor nieuwe onteigeningen. 'Met deze uitspraak is - volgens de argumenten/redenatie van de provincie - in principe gedeeltelijk nieuwe of aanvullende jurisprudentie geschreven. Daarmee kan het effect hebben op toekomstige uitspraken in alle onteigeningszaken.' Ze stelt wel dat het om een 'zeer specifieke situatie' gaat en verwacht niet dat deze veel vaker zal voorkomen.
Bron: Friesch Dagblad...
Dokkum
Damwoude
Broeksterwoude
Veenwouden / Veenwoudsterwal
Noardburgum
Hurdegaryp
Burgum
Garyp
centrale as

Google
Deze poll is gesloten.

Er zijn 1000 bezoekers geweest die hun stem hebben uitgebracht op onze poll.

Hieronder de uislag van de poll.

Vastgestelde tracé 40.3%   
Alternatief 12.1%   
Geen Centrale AS 47.6%   
 
Aantal stemmen: 1000
 

© Centrale AS 2005 - 2024